Βιταμινες και συστατικα | Ελληνικά τρόφιμα καταπολεμούν την έλλειψη βιταμίνης D

Βιταμινες και συστατικα | Ελληνικά τρόφιμα καταπολεμούν την έλλειψη βιταμίνης D

Πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη βιταμίνης D; Με ελληνικό ψωμί και ζυμαρικά, όπως απέδειξε σχετική έρευνα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, η οποία βραβεύτηκε σε πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο στη Σεούλ.

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοχημείας του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανάργυρο Μουλά, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που στόχο είχε την ανάπτυξη τροφίμων εμπλουτισμένων με βιταμίνη D για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η οποία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα.

Η επιστημονική ομάδα ανέπτυξε και μελέτησε τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής, και συγκεκριμένα ψωμί ελληνικού τύπου (σύμμικτο) και παραδοσιακά ζυμαρικά (λαζάνια) εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Για την ανάπτυξη και μελέτη των τροφίμων αυτών χρησιμοποιήθηκαν ειδικές τεχνικές οι οποίες αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμπλουτισμένο ψωμί είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D.

«Τα περισσότερα τρόφιμα δεν περιέχουν βιταμίνη D. Κύρια πηγή που αναλογεί στο 90% της βιταμίνης D ενός ανθρώπου είναι η σύνθεσή της στο δέρμα από τον ήλιο. Οι άνθρωποι, όμως, είτε αποφεύγουν τον ήλιο λόγω των κινδύνων από την ακτινοβολία, είτε λόγω του τρόπου ζωής τους δεν εκτίθενται σε αυτόν αρκετά με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδες στα παιδιά και οστεοπόρωση στους ενηλίκους, κάνει τους ηλικιωμένους επιρρεπείς σε πτώσεις που συχνά έχουν μοιραία αποτελέσματα, αυξάνει τη συχνότητα λοιμώξεων και ακόμη ενοχοποιείται για καρκίνους, παθήσεις του καρδιοαγγειακού συστήματος, διαβήτη και άλλα χρόνια νοσήματα. Η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί μια πραγματική επιδημία, η οποία αν οι αριθμοί αναλυθούν, προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών και επιβάρυνση του συστήματος υγείας που πλησιάζουν ίσως τις απώλειες που προκαλούνται από το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό, η λύση λιμνάζει. Απαιτείται εγρήγορση της επιστημονικής κοινότητας αλλά και δράση της Πολιτείας», εξήγησε ο κ. Μουλάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα, που αποτελούν τη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής αναβαθμίζονται σε λειτουργικά τρόφιμα, εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, ώστε να προλαμβάνεται η υποβιταμίνωση. Η διάθεση στην αγορά των τροφίμων αυτών μπορεί να συμβάλει στην ομαλή λήψη βιταμίνης D από το σύνολο του πληθυσμού, εξαλείφοντας ή περιορίζοντας δραστικά τις συνέπειες της υποβιταμίνωσης D. Με τον τρόπο αυτό μπορεί, αφενός να λυθεί ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και αφετέρου να αναβαθμιστεί η παραγωγή της ελληνική βιομηχανίας τροφίμων με σύγχρονα λειτουργικά τρόφιμα.

Η ερευνητική ομάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης του επιστημονικού κόσμου αλλά και του κοινού με μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού μέσω της ιστοσελίδας www.vitamind.gr.
Source link

Δουλεια απο το σπιτι Δουλεια απο το σπιτι Δουλεια απο το σπιτι

Wellbeing Detox – 60 caps

Wellbeing Detox – 60 caps

Αποτοξίνωση του οργανισμού με 100% φυσικά συστατικά. Συμπλήρωμα διατροφής που δημιουργείται με βάση φυσικά φυτικά εκχυλίσματα που υποστηρίζουν τις διαδικασίες...

Σας ενδιαφερουν

Μεγαλώνει οπουδήποτε και “θεραπεύει” από διαβήτη έως όγκους: Το “άγνωστο” superfood που μέχρι τώρα αγνοούσες!

Μεγαλώνει οπουδήποτε και “θεραπεύει” από διαβήτη έως όγκους: Το “άγνωστο” superfood που μέχρι τώρα αγνοούσες!

Μπορεί πολλοί να το γνώριζαν σαν φρούτο ή απλά να το είχαν ακουστά, ωστόσο ερευνητές εξέτασαν πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις...

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ.νέα σειρά καλλυντικών RETILUTION λειτουργεί σαν μια μηχανή χρόνου χάρη στη φυσική ρετινόλη μαζί με άλλα ευεργετικά συστατικά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ.νέα σειρά καλλυντικών RETILUTIONΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ.νέα σειρά καλλυντικών RETILUTIONΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ.νέα σειρά καλλυντικών RETILUTION

Τελευταια Posts